مضرات سیلیس چیست؟: سیلیس به عنوان دومین ماده معدنی رایج در سطح زمین است. مضرات سیلیس موجب ایجاد بیماری های گوناگونی می شوذ این ماده در سنگ های مانند سنگ چخماق، زغال سنگ، آلی متالیک، گرانیت و … وجود دارد. عوامل وکارهای مانند شکستن، سوراخ کردن، آسیاب کردن، منفجر و خرد کردن و مواردی از این قبیل موجب پخش شدن مقداری از گرد و غبار سیلیس در محیط می شود. در ادامه ی مقاله مرکز فروش آرا سنگ الوند به این موضوع می پردازیم.
نقش مضرات سیلیس بر ایجاد بیماری های ریوی
از استشاق گرد و غبار سیلیس بیماری سیلیکوزیس به وجود می آید. زمانی که ذرات ریز و کوچک سیلیکایی وارد قسمت های عمیق شش می شوند و در آن ته نشین می شوند موجب ایجاد بیماری ها و زخم های ریوی خطرناک می شوند. از مضرات گرد و پودر سیلیس می توان به بیماری غیر قابل درمان سیلیکوزیس و سرطان ریه اشاره کرد. این بیماری قابل پیشگیری است ولی در حال حاضر درمان قطعی برای آن وجود ندارد و بهترین درمان می تواند قطع تماس با سیلیس است.
عوامل موثر بر ایجاد بیماری کشنده سیلیکوزیس
- اندازه و ابعاد ذرات: هر نوع گرد و غبار و پودر که ابعاد آن از 0/5 تا 5 میکرون باشد موجب ایجاد این بیماری می شود.
سن: افرادی با سن بالا و مسن نسبت به این بیماری واکنش بیشتر نشان می دهند و حساس تر هستند. - حساسیت فردی: بسیاری از افراد دچار حساسیت های مختلف می شوند بنابراین در گروهای خطرناک قرار می گیرند و باید مراقب باشند.
- مدت زمان: مقدار و مدت زمانی که فرد در معرض گرد و غبار سیلیس قرار می یگرد نیز مهم است. افرادی که مام در معرض ۀن هستند باید مراقبت بیشتری کنند و از ماسک مناسب برای سیلیس استفاده کنند.
- مقدار تراکم ذرات در هوا: تحقیقات نشان داده است که اگر در هر سانتی متر مکعب مقدار 125 ذره سیلیس آزاد با قطر کم تر از 5 میکرون باشد، موجب ایجاد مضرات پودر سیلیس مانند سیلیکوزیس می شود.
علائم ابتلا به سیلیکوز
سیلیس موجب آسیب دائمی و جدی به ریه شده که میتواند در شرایط حاد مرگبار باشد. زمانی که کارگران سیلیس کریستالی را استنشاق کرده، بافت ریه با ایجاد ندولهای فیبروتیک و ایجاد اسکار در اطراف ذرات سیلیس به دام افتاده واکنش منفی از خود نشان میدهند. اگر گرهها خیلی بزرگ شد، تنفس مشکلدار میشود. در ابتدا احتمال دارد علائم سیلیکوز و COPD واضح مشخص نباشند و شامل موارد زیر باشد:
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سرفه.
در برخی از موارد سیلیکوز توانسته آنقدر شدید باشند که موجب نارسایی تنفسی شده و مرگ را در پی داشته باشند. همچنین قرار گرفتن در معرض سیلیس با سایر بیماریها از جمله سرطان ریه و بیماریهای کلیوی ارتباط تنگاتنگی دارد.
طیف و انواع بیماری سیلیکوزیس
در این قسمت از مقاله با مضرات سیلیس چیست؟، بیشتر آشنا می شوید. برای تقسیم بندی این بیماری باید به عواملی مانند آغاز و شدت بیماری و مقدار سرعت بیماری اشاره کرد. حتی عوارض مصرف سیلیس خوراکی نیز در مواد غذایی وجود دارد. در این صورت می توان این بیماری ریوی خطرناک را در سه دسته تقسیم بندی کرد که شامل موارد زیر است:
سیلیکوزیس مزمن شده
بعد از 15 تا 20 سال تماس محدود و کم با گرد و غبار سیلیس باید از ریه کارگران عکسبرداری شود تا میزان صدمه به آن ها سنجیده شود و در صورت آسیب جدی فرد دچار ناتوانی تنفسی و درد در قفسه سینه می شود.
سیلیکوزیس تسریع شده
بعد از 5 تا 10 سال تماس محدود و کم با ماده سیلیس، ریه کارگر باید مورد عکسبرداری قرار گیرد تا میزان آسیب به ریه آن سجیده شود. در صورت صدمه جدی، فرد دچار نقصان شدید تنفسی، کاهش وزن و حملات و آسیب های جدی تری نسبت به نوه مزمن شده خود است.
سیلیکوزیس حاد شده
در این مرحله کارگر به دلیل این که در معرض غلظت بالای سیلیس است ممکن است بعد از گذشت چند ماه یا یک سال دچار علائمی مانند نقصان در تنفس، کاهش وزن، ضعف بدنی و مرگ می شود. این مرحله از بالاترین مضرات سیلیس چیست؟، می باشد.
مشاغل در معرض مضرات سیلیس چیست؟
- شیشه سازی
- سندبلیتینگ
- ریخته گری
- ظروف چینی
- سیلیس کوبی و دانه بندی سیلیس
- سیمان پورتلند بیش از 3 درصد
- موزائیک و کاشی سازی
- معادن رو باز و رو بسته سیلیس
- راه سازی و تونل سازی
- سنگ بری با روش تر
- سفالگری و کوزه گری
- مصالح فروشی
- کارگران ساختمانی
- بلوک زنی.
پیشگیری از عوارض سیلیس و بیماری سیلیکوزیس
باید حتی الامکان از ورود گرد وغبار سیلیس به محیط کار به طور جدی خودداری کرد و در صورت وجود این مواد در محیط کار باید کارفرمایان تعابیری بسنجند تا از ورود آن ها به ریه کارگران جلوگیری کنند. در ادامه شما را با راه های جلوگیری از مضرات سیلیس آشنا می کنیم.
- استفاده از روش های مهندسی گرد و غبار به همراه وسایل حفاظت فردی
- استفاده از پایش هوای محیط کار
- پیگیری ها و مراقبت های پزشکی مانند انجام آزمایش های سالانه برای کارگران
- استفاده از جاروب مرطوب به جای جاروب خشک
- استفاده از مکنده های با قدرت بالا
- استفاده از ماسک مناسب برای سیلیس
- آموزش های لازم به کارگران در مورد تمیز کردن محیط کار و دوش گرفتن بعد از اتمام کار.
نتیجهگیری
در این مقاله از مجموعه صنعتی آرا سنگ الوند شما را با عوارض و مضرات سیلیس چیست؟، آشنا کردیم. اگ شما در یکی از شاخه های صنعت فعالیت دارید که در مواجه با گرد و غبار سیلیس هستید حتما با گذشت چند سال دچار مضرات گرد و پودر سیلیس مانند بیماری سیلیکوزیس خواهید شد. لازم به ذکر است عوارض سیلیس خوراکی نیز در دراز مدت ممکن است موجب ایجاد بیماری های ریوی شود؛ پس شما برای جلوگیری از این نوع بیماری ها باید به طور جدی مراقب سلامت خود باشید.
سوالات متداول
1.مضرات سیلیس برای سلامتی چیست؟
هنگامی که ذرات ریز و کوچک سیلیکایی وارد بخشهاب عمیق شش شده و در آن ته نشین میشوند، بیماری و زخم ریوی خطرناک را ایجاد میکنند.
2.چه مشاغلی در معرض ابتلا به سیلیکوزیس هستند؟
کارگران ساختمانی، ریختهگری، شیشهسازی، ساخت ظروف چینی و … در معرض ابتلا به سیلیکوزیس و سرطان ریهها خواهند بود.
نظر خود را بنویسید