کانی یا سنگ مسکوویت از جمله رایج ترین ماده معدنی خانواده میکا موسکویت است. این یک کانی سنگساز است که در سنگهای آذرین، دگرگونی و رسوبی یافت میشود. به راحتی به ورقههای شفاف نازک تبدیل میشود، مانند سایر میکاها. سطح ورقههای مسکویت دارای درخشندگی مرواریدی تا شیشه ای است. وقتی در برابر نور قرار میگیرند، شفاف و تقریباً بی رنگ هستند، اما بیشتر آنها رنگ قهوه ای، زرد، سبز یا رز روشنی دارند. معنی مسکوویتی یک میکای خاکستری نقره ای است که در انواع سنگها یافت میشود. در ادامه ی مقاله مسکوویت چیست؟ در فروشگاه اینترنتی آراسنگ الوند به معرفی مسکوویت، کاربردها و مزیتهای آن خواهیم پرداخت.
کانی مسکوویت چیست؟
مسکوویت که با نامهای میکای معمولی، میکای پتاس، میکای موسکویت یا ایزین گلاس نیز شناخته میشود، یک ماده معدنی سیلیکات غنی از پتاسیم و آلومینیوم است. رایج ترین میکا مسکویت است که میتواند در گرانیتها، پگماتیتها، گنیسها و شیستها و همچنین به عنوان سنگ دگرگونی تماسی یا کانی مسکوویت ثانویه حاصل از دگرسانی توپاز، فلدسپات، کیانیت و سایر کانیها یافت شود. این یکی از ویژگیهای سنگ پرآلومینوس است که محتوای آلومینیوم نسبتاً بالایی دارد. اغلب در ورقههای عظیم در پگماتیتها یافت میشود که از نظر تجاری ارزشمند هستند. مسکوویت برای ساختن مواد ضد حریق و عایق و همچنین تا حدودی روان کنندهها استفاده میشود. فرمول شیمیایی میکای مسکویت: KAl2(AlSi3O10)(OH)2 است.
خواص مسکوویت چیست؟
مشخصات فیزیکی
موسکویت را میتوان با شکاف کاملش متمایز کرد که به آن اجازه میدهد به ورقههای نازک، انعطافپذیر، الاستیک، بیرنگ و شفاف با درخشش مرواریدی تا زجاجیه شکسته شود. این تنها ماده معدنی رایجی است که این ویژگیها را دارد. این کانی مسکوویت میتواند شفاف یا نیمه شفاف باشد و میتواند بی رنگ یا با رنگهای خاکستری، قهوه ای، سبز، زرد یا (به ندرت) بنفش یا قرمز رنگ شود. دارای سیستم کریستالی مونوکلینیک است. این یک برش پایه تقریباً کامل دارد که منجر به ایجاد ورقههای (ورقهای) فوقالعاده نازک میشود که اغلب بسیار الاستیک هستند. ورقههای مسکوویتی به ابعاد 5 متر در 3 متر هم دیده شده است.
خواص شیمیایی کانی مسکوویت
مسکویت یک میکای غنی از پتاسیم است. فرمول شیمیایی مسکویت KAl2(AlSi3O10)(OH)2 بوده و یونهای دیگر با یک بار مثبت منفرد مانند سدیم، روبیدیم یا سزیم نیز در این فرمول جایگزین پتاسیم میشوند. منیزیم، مس، لیتیوم، کروم یا وانادیم نیز به جای آلومینیوم استفاده میشود.
فرایند تشکیل مسکوویت
موسکویت در سنگهای آذرین، دگرگونی و رسوبی یافت میشود. در سنگهای آذرین یک کانی اولیه بوده که به ویژه در سنگهای گرانیتی رایج است. در پگماتیتهای گرانیتی، کانی مسکوویت اغلب در کریستالهای بزرگ با طرح کلی شبه هگزاگونال یافت میشود. این ماده به ندرت در سنگهای آذرین با ترکیب متوسط، مافیک و اولترامافیک وجود داشته و توانسته در طول دگرگونی منطقه ای سنگهای آرژیلاس شکل بگیرد. گرما و فشار دگرگونی، کانیهای رسی را به دانههای ریز میکا تبدیل میکند که با پیشرفت دگرگونی بزرگ میشوند. مسکوویت میتواند به صورت دانههای جدا شده در شیست و گنیس وجود داشته باشد یا به قدری فراوان باشد که سنگها را “میکا شیست” یا “گنیس میکاهی” مینامند.
کاربرد کانی مسکوویت
یکی از سوالات رایج این است که کاربرد مسکوویت چیست؟ کانی مسکوویت به دلیل شکاف کامل، انعطاف پذیری و کشسانی، نفوذ ناپذیری، هدایت حرارتی و الکتریکی کم و استحکام دی الکتریک بالا کاربرد گسترده ای یافته اند. از جمله صنایع نیازمند به مسکویت شامل موارد زیر است:
- صنایع رنگسازی
- پوشش دیواره مفصل دار
- پلاستیکسازی
- صنایع آرایشی و بهداشتی
- گل حفاری.
رنگ
در رنگ، کانی مسکوویت به عنوان افزایش دهنده رنگدانه استفاده میشود. رنگدانه را معلق نگه میدارد، از گچ شدن، جمع شدن و برش سطح نهایی جلوگیری میکند و با کاهش نفوذ آب و هوازدگی رنگ رنگدانههای رنگی را روشن میکند. تکههای میکا در برخی از رنگهای خودرو برای ایجاد درخشندگی مرواریدی استفاده میشود.
دیواره مفصل دار
مسکوویت عمدتاً در ترکیب اتصالات دیوار گچی برای پنهان کردن درزها و لکهها استفاده میشود. موسکویت به عنوان یک پرکننده عمل میکند، کارایی ترکیب را افزایش میدهد و از ترک خوردن در محصول نهایی جلوگیری میکند. کانی مسکوویت به عنوان پرکننده و گسترش دهنده در ترکیبات اتصالات دیوار گچی برای پر کردن درزهای بین پانلهای تخته دیواری و همچنین در پوشش نهایی سقفها استفاده میشود. در این کاربرد خاص، موسکویت به ایجاد یک سطح صاف غیر جذبی کمک میکند که انقباض را کاهش میدهد و ترکها را از بین میبرد. این ماده علاوه بر این، یک شکل ماتریس تقویت کننده فراگیر از شبکه ای از تکههای نازک به هم پیوسته را ارائه میدهد که ذرات سیمان به آن متصل میشوند. همچنین در انواع درزگیرها برای سطوح متخلخل، مانند سنگ تراشی تخته دیواری و دالهای بتنی برای کاهش نفوذ و بهبود استحکام استفاده میشود. این اجازه میدهد تا یک لایه ضخیم تر اعمال شود و در عین حال افتادگی را کاهش میدهد. ترک خوردگی با عمل تقویتی تکههای میکا کاهش مییابد.
پلاستیک
کانی مسکویتها در صنعت خودروسازی برای افزایش عملکرد قطعات پلاستیکی استفاده میشود. ذرات موسکویت به عنوان جاذب صدا و ارتعاش در پلاستیکها استفاده میشود. پایداری، سفتی و استحکام همگی خواص مکانیکی هستند که میتوان آنها را بهبود بخشید.
لوازم آرایشی و بهداشتی
برخی از مرغوب ترین کانی مسکوویت در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. درخشش مرواریدی میکای آسیاب شده آن را به یک عنصر مهم در رژگونه، خط چشم، سایه چشم، زیرسازی کننده، براق کننده مو و بدن، رژ لب، براق کننده لب، ریمل و لاک ناخن تبدیل کرده است.
گل حفاری
مسکوویت یک افزودنی گل حفاری است که به آب بندی قسمتهای متخلخل سوراخ مته کمک میکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر: پودر میکا (Mica)
کلام آخر
کانی مسکوویت یک کانی فیلوسیلیکات آلومینیوم – KAl2(OH, F)2AlSi3O10، انعطاف پذیر و الاستیک، شفاف تا نیمه شفاف، با براق شیشه ای، ابریشمی یا مرواریدی (سطوح برش) است. موسکویت که اغلب “میکای سفید” نامیده میشود ، روشن ترین ماده معدنی میکای رنگی است. معمولاً بی رنگ، سفید یا نقره ای، گاهی اوقات زرد یا قهوه ای است. در مقاله ی کانی مسکوویت چیست به معرفی این نوع کانی میکا و موارد مصرف آن جهت آشنایی بیشتر شما پرداختیم. شما میتوانید برای خرید این ماده به فروشگاه آراسنگ الوند مراجعه کرده و خرید خود را ثبت کنید.
منبع: geology.com

Comments
سلام ودرود سنگی دارم از معدن که خواص سنگ میکا رو داره